Infospravy.sk Infospravy.sk

Aké je to variť pri vonkajšej teplote -70 °C? Astrobiológ zabáva svojimi fotografiami
zdroj: twitter.com

Aké je to variť pri vonkajšej teplote -70 °C? Astrobiológ zabáva svojimi fotografiami

Cyprien Verseux je glaciológ a astrobiológ, ktorý v súčasnosti pracuje na najvzdialenejšej vedeckej základni na svete - Concordia v Antarktíde. Toto miesto je skutočný koniec sveta, odrezaný od akejkoľvek civilizácie.

Aby sa Cyprien udržiaval popri svojej práci v psychickej kondícii, rozhodol sa, že bude písať blog a na svoj Twitter bude zverejňovať príspevky reflektujúce jeho prácu, aj voľný čas. Chce sa podeliť so životom v tomto extrémnom prostredí. Veci, ktoré sú v bežnom živote samozrejmé, sú na Antarktíde takmer nemožné.

Momentálne žije na základni 13 členný tím. Nedostatok kyslíka a nehostinná krajina spôsobujú, že vedci majú pocit, že žijú na inej planéte. No aj napriek tomu, je toto miesto veľmi atraktívne pre výskumníkov z rôznych oblastí, ako je astronómia, ľudská fyziológia, glaciológia, atmosférické vedy a geofyzika. Ich výskum podáva neoceniteľné informácie o klimatických zmenách. 

Toto je ale ich práca. Druhá vec je ich voľný čas. Pred pár dňami sa rozhodli, že si urobia piknik. Pri -70 °C to bol však nesplniteľný plán, čo všetci vedeli, no chceli sa troška zabaviť. 

Gravitácia a chlad spôsobujú, že potraviny doslovne zmrznú v sekunde. Na výskumnú stanicu sa potraviny dostanú len raz. Musia im vystačiť od februára do novembra. V týchto podmienkach ale vedci nemajú problém s ich uskladnením. Stačí ich nechať von. 



boredpanda.com

Najnovšie z kategórie: Lifestyle

Pozri viac

Odporúčame